« Takaisin blogin etusivulle

Hoito-ohjeet puremien ja pistosten varalle

”Lempi tässä moi!

Mahtavaa kun on tullut ihan kunnon kesä! Kesän hyviin puoliin kuuluu mun mielestä uiminen ja se, että ollaan paljon ulkona. Tykkäisin olla pihalla ihan loputtomasti, voisin vaikka muuttaa tuohon kodin viereiseen metsikköön. Ihmiset yrittää kuitenkin aina sitkeästi huudella mut tuohon nurmikon puolelle, jotain jostain käärmeistä höpisevät… En ymmärrä mitä ne on, en tietääkseni ole tavannut, ja kuulemma hyvä niin.

Semmoinen juttu mistä mä en ihan hirveästi kesässä tykkää on ne kaikki lentävät öttiäiset. Yritän aina napsia niitä kun ne tulevat iholle pörisemään, ja musta tuntuu että pari kertaa semmoinen on napsaissut mua takaisin kipeästi! Ihmiset on yrittäneet sanoa että anna olla, mutta mun mielestä se on vaan reilua, että jos purevat mua niin ihan satavarmaan puren takaisin!”

Kyykäärmeen purema

Kyy puree yllätettynä puolustuksekseen, ja useimmiten utelias koira saa pureman kuonoon, pään alueelle tai raajoihin. Purema-alue turpoaa voimakkaasti, ja puremakohdasta saattaa löytyä kyyn myrkkyhampaiden jättämät pistoreiät. Lisäksi pureman saanut koira voi muuttua vaisuksi, kuolata, oksennella ja ripuloida. Oireiden voimakkuus riippuu koiran iästä ja koosta sekä puremakohdan sijainnista ja puremaan päässeen myrkyn määrästä. Kyyn purema on koiralle kuitenkin aina vaarallinen ja vaatii eläinlääkärin hoitoa.

Kyykäärmeen purema koira tulisi pitää mahdollisimman paikallaan, näin pyritään hidastamaan myrkyn leviämistä elimistössä. Jos mahdollista, koira kannattaa kantaa pois maastosta. Ihmisille tarkoitettujen hydrokortisonitablettien (ns. kyytablettien) antamista koiralle ei suositella, ellei purema aiheuta pään alueelle voimakasta, hengitystä vaikeuttavaa turvotusta. Eläinlääkäriin tulee ottaa välittömästi yhteyttä ja toimittaa koira pikaisesti hoitoon eläinlääkärin vastaanotolle.

Ampiaisenpisto

Yleensä ampiaisen pisto aiheuttaa koiralle vain pientä kipua ja ärsytystä, eikä vaadi sen ihmeellisempää hoitoa kuin pistokohdan puhdistamisen desinfioivalla puhdistusaineella. Pistot voivat kuitenkin olla vaarallisia, jos niitä tulee kerralla useita, tai jos pistokohta on pään alueella tai suun sisäpuolella. Tällöin koira voi saada henkeä uhkaavan allergisen reaktion. Allergian oireita ovat nopeasti lisääntyvä turvotus, kutina, oksentelu ja hengitysteiden turpoaminen, ja oireet ilmestyvät yleensä nopeasti piston jälkeen. Edellä mainittujen oireiden ilmaantuessa on hakeuduttava nopeasti eläinlääkärin vastaanotolle.

Punkin purema

Punkit, eli puutiaiset, ovat verta imeviä pieniä pirulaisia, jotka voivat tartuttaa koiraan bakteeritauteja borrelioosia ja anaplasmoosia. Punkkivälitteiset sairaudet tarttuvat koiraan aikaisintaan vuorokauden kuluttua punkin kiinnittymisestä. Punkki kannattaa siis poistaa koiran iholta välittömästi sellaisen huomattuaan.

Punkin irrottamiseen on suositeltavaa käyttää erityisiä punkkipihtejä tai punkkisilmukkaa. Jos tällaisia ei ole käytettävissä, punkin poistaminen onnistuu myös pinseteillä. Tartu mahdollisimman läheltä punkin päätä ja irrota punkki yhteen suuntaan pyörittämällä tai vetämällä tasaisesti suoraan ylöspäin kunnes punkki irtoaa. Puhdista puremakohta desinfioivalla puhdistusaineella.

Kaikki punkkiyksilöt eivät onneksi kanna sairauksia aiheuttavia bakteereita, joten koira ei välttämättä sairastu, vaikka iholta löytyisikin verta imenyt punkki. Punkkien tartuttamien sairauksien itämisaika on useita kuukausia, ja yleensä tauti todetaan vasta verikokeella. Oireita ovat esimerkiksi kuume, voimattomuus, ruokahaluttomuus, kipu ja ontuminen tai nivelten jäykkyys. Eläinlääkäriin on aina syytä ottaa yhteyttä, jos epäilee koiran voivan huonosti.

”Mahtavaa kesää toverit! Nauttikaa kesästä mutta silleen järkevästi, mullekin aina sanotaan että kun nyt vaan ei sattuis mitään. Ja kun reissaatte, älkää jättäkö ihmisiänne kuumiin autoihin, vai oliko se nyt niin, että ihmiset ei saaneet jättää meitä koiria niihin…”